mandag 28. januar 2013

Vanskelige spørsmål

Nå er jo Malin på sitt mest nysgjerrige, og lurer på alt mellom himmel og jord.
Forrige uke kom spørsmålet jeg har ventet på.. "Hvordan lager man en baby?"
Halvard ligger på sofaen, Malin står og diller med noe foran han. Jeg blir litt paff, prøver og tenke ut noe lurt så fort jeg klarer.
Jeg svarte noe sånn som at pappaen gir et frø som de har i tissen sin, og så har damene et egg i magen sin så kan det bli en baby.
Jeg venter litt med sædceller og eggløsning, hun er enda der at ting lett ropes ut i tide og utide, så om en stund går det kanskje an og forklare det bedre.
Jeg har jo såklart fått oppfølgingsspørsmål etter dette, blandt annet om det var riktig at man måtte være nakne. Da måtte jeg jo pent forklare at pappatissen er inni mammatissen og gir dette frøet.. Ble endel fnising og en lettere rød mamma prøvde og ikke fnise med.
Jeg synes det er så viktig at barn får et bra forhold til seksualitet tidlig, ikke i form av at de skal vite mest mulig om alt, men at de får en ordentlig forklaring som passer til alderen.
Barn kommer ikke med storken i 2013!
Det er viktig å ta barnas spørsmål seriøst, og på en ordentlig måte så ikke de blir skamfulle og føler at de har spurt om noe galt. For får de et naturlig forhold til slike spørsmål (og svar..) blir det gjerne enklere å komme for råd når de blir litt eldre også, og forhåpentligvis kan man ha en litt åpen tone om slike ting, slik at barna får gode svar som passer til alderen.

Et annen ting man bør tenke gjennom er hvordan man reagerer når små barn koser med seg selv. På et punkt vil man komme borti det, og da er det greit å ha tenkt igjennom reaksjonen og hva man skal si.
Mange grunnlag legges i tidlig alder, og vil man ha barn som senere kan bli voksne som er trygge på seg selv og sin egen seksualitet, så er det viktig at man ikke legger til skam allerede fra starten av.
Man kan si at det ikke er galt å gjøre det, men at det er viktig og ikke gjøre det med andre rundt. At man kan gjøre det når man er alene, fordi det er en ting man gjør for seg selv. Man har jo et ansvar for at ikke de skal drite seg ut også.
Men viktigst av alt, ikke bli sint eller le det bort. Det er helt naturlige spørsmål, og måten de møtes på når de kommer er ganske avgjørende for at man får et sunt forhold til det.
Pjuh, blir lettere rød av å skrive om slike ting. Men det er viktig synes jeg, vil jo gjerne at Malin skal tørre og spørre om det hun lurer på, og være trygg på at hun får et ordentlig svar.
Alle barn fortjener det.

Uansett om det dreier seg om hva skilpadder spiser eller hvordan barn blir til ;-)

Ingen spørsmål er for dumme!
Husker du hvordan du ble møtt når du lurte på slike ting som liten?
Og har du tenkt igjennom hvordan du skal reagere når dine barn en dag spør?


19 kommentarer:

 1. Jobbet selv på SFO en stund, med 6-7 åringer. En av dem kommer bort og spør: "Du, hva er homo?"

  "Nei, du vet når jenter noen ganger blir forelsket gutter, eller gutter forelsket i jenter? Så kan gutter foreleske seg i gutter, og jenter kan forelske seg i jenter."

  "Åh, ja!"

  *LØpe av gårde for å leke litt mer*

  Det vikigste er som du sier, ærlige svar som passer for alderen. :)

  SvarSlett
 2. Er så enig med deg. Vi har hatt et helt tema om dette på skolen, og hadde en kjempe flink foreleser. Hun sa akkurat det samme som deg. Hvis du ser et barn ligger og koser med seg selv skal du ikke overse det og late som det går over. Da skal du bare prikke borti det og forklare at dette er helt greit, men du kan gjøre det når du er alene.

  Jeg har ikke vært borti slike situasjoner enda, men jeg tror jeg skal takle det helt greit. Selv om jeg kommer til å synes at det er litt flaut selv og skulle "oppfordre" en 6 åring til å kose med seg selv alene.. Tror det blir noe annet når det er ditt eget barn.

  SvarSlett
 3. Godt innlegg, Linn! Det er som du sier, veldig viktig å ta disse spørsmålene seriøst. Her er eldste bare 2,5 år, så har enda litt tid igjen før disse spørsmålene kommer. Gruer meg allerede. heheh

  SvarSlett
 4. Bra svart Linn.Det er lurt og svare på det de spør om, ikke mer :)

  Karin.

  SvarSlett
 5. Syns det var et veldig bra svar! Når jeg var liten svarte alltid mamma slik som deg når jeg kom med slike spørsmål. Det foreldrene dine forteller deg tar du veldig seriøst, og stoler fullt og helt på, derfor syns jeg det er viktig å være helt ærlig:)

  SvarSlett
 6. "Du skal svare på det de spør om", er det noe som heter. Og det er vel nettopp det du gjorde.

  Man skal svare på det de spør om og ikke nødvendigvis så mye mer. Også tilpasse svaret ditt etter alder og modenhet.

  Da Poden var 7 år satt vi på badet og gråt begge to fordi bestefar holdt på å dø (det er tøffe samtaler, forøvrig), da han plutselig lurte på hvordan "barn blir til på ekte". Min første reaksjon var hysterisk latter. Snakk om temaskifte! Deretter svarte jeg han som best jeg kunne. Han lurte på mye og det ble en utdypende samtale som tok mange rare vendinger.

  Om det er han som er typen til det, eller denne samtalen som åpnet for åpenheten vet jeg ikke, men flere år etterpå spør han fortsatt om ting han lurer på. Prostituerte var en av høstens "høydepunkt" (og da var ikke jeg i følelsesmessig berg-og-dalbane og holdt meg "normal"), og etter en forklaring fra meg konkluderte han med at det var "bestikkelse" og spurte deretter om han kunne ha de nye sokkene på skolen i morgen...

  Storesøsteren hans har aldri spurt nakenhet, sex eller kropp, men døden var et daglig tema fra hun var fire år til hun begynte på skolen....

  SvarSlett
 7. Jeg fulgte forresten en gruppe 1. klassinger til skolen et helt år. Da kommer det mye spørsmål da!

  Finnes det enhjørninger? Kan mauer gå opp ned? Hvorfor kan jeg ikke gå med sandaler i snøen? Hvorfor er du så ung når barnet ditt er like stor som meg? Flyr flygeflaggermus?

  Lenge leve Google & smartphone!

  SvarSlett
 8. Jeg har ikke barn enda og husker ikke mye fra da jeg var liten. Men husker godt da jeg først fikk mensen, spurte mamma om hun hadde bind og det var det. Så veldig åpne om sånne ting er vi ikke i min familie. Har lært det meste av meg selv kan man si + den lille undervisningstimen på skolen

  SvarSlett
 9. Er helt enig med deg. Man skal svare de ærlig uten å gjøre det så veldig avansert. Det lærer de best av, i stedet for å gå rundt grøten, det er da du kan risikere alle tilleggsspørsmålene.

  Og angående det at de tar på selv, her om dagen sto 4-åringen i dusjen, jeg går litt til og fra når han dusjer, men døren står alltid åpen. Plutselig hører jeg fra badet: Mammaaa! Tissen står rett ut! Jeg ble helt forskrekket og gikk inn og ja, der sto poden med tissen til værs og prestere å si: Det var faktisk ganske deilig når den sto sånn. Slet litt med å holde latteren inne, men som du sier, man kan ikke le det bort, da blir de jo usikker. Men må innrømme at jeg syns det er litt vel tidlig, han er jo lille babyen min enda!

  SvarSlett
 10. Jeg er av annen oppfatning egentlig. I dag er det så stort fokus på at barn skal bli voksne så alt for fort. Barn i dag vet mye mer om sånne tema enn vi gjorde da vi var små. Og jeg syns ikke det er så kult jeg når ganske små barn spør direkte om man skal "sexe" som de sa. Hvorfor har de behov for å vite om alle "farer" her i verden bare fordi de spør om det? Jeg syns de skal være barn jeg og slutte å bekymre seg for voksenting. Når mitt/mine barn blir så store at de spør så kommer jeg ikke til å fortelle hele sannheten før det virkelig ikke er noen utvei. Misforstå meg rett, jeg er en utrolig kjærlig mamma som elsker barnet mitt mer enn noe annet og har ikke vært borte en eneste gang på disse 9 månedene. Vi samsover og alt foregår på hans premisser. Men selv om så syns jeg ikke barn i 3-4 års alderen har behov for å vite sannheten om hvordan barn lages. Kommer heller ikke til å si at han får kose med seg selv alene, men at ikke gjør sånn. Han og alle andre barn som selvfølgelig ikke blir kjeftet på da, men bare sagt til at man ikke skal gjøre sånn, tar ingen skade av det. Når de blir gamle nok til å holde på sånn forstår de hvorfor mamma og pappa sa at man ikke skal gjøre sånn uansett. Eller det tror jeg da;) Men selvfølgelig, alle har forskjellige meninger:)

  SvarSlett
 11. Må bare kommentere til unknown..du har vel opplevd det før. Tissen blir jo hard når de er babyer også. Det er jo noe som er helt naturlig..

  SvarSlett
 12. Ja men betyr det at fordi om det er naturlig så er det helt greit da at så unge barn driver å koser med hverandre for eksempel, for det er jo helt naturlig...? Du må lære deg at smaken er som baken, delt i to og slutte å kritisere og fremstille andre som dumme fordi de har annen mening enn deg... Poenget var å få fram at man har forskjellige meninger rundt det temaet!

  SvarSlett
 13. Helt enig med deg linn,

  ei jeg kjenner sier til barne sitt at barn blir bæsjet ut og kommer ut av rompa, når de var på besøk å ungen hennes beg og snakke med sønnen min om det, sier gutten min babyen kommer ut mellom beina til mammaen men føsrt skal den være i magen og bli stor og fin, da blei den andre ungen helt forvirra siden mammaen hennes sier at den kommer ut av rompa. så apselutt helt enig med deg at man skal være ærlige, vi lever i 2013 ;)

  SvarSlett
 14. Synes det er kjempe bra at man svarer ordentlig når barnet spør om slike ting. Man trenger ikke legge ut om alt mulig, men det må være naturlig for barnet å kunne spørre om det. Jeg har aldri hatt noe åpent forhold til foreldrene mine om sex. Nettopp fordi de ikke forklarte ting ordentlig og dermed har jeg aldri spurt dem om ting jeg har lurt på. Da blir det til at man søker på nettet og finner kanskje feil ting og informasjon. Synes du gjør en super jobb med Malin og gleder meg til å følge den dere alle sammen pluss den lille som kommer!

  SvarSlett
 15. Anonym: Selvfølgelig har jeg opplevd det, maange ganger før.. Det jeg syntes var tidlig var at han sa at det var godt og at han kommenterte det selv.. Før har han ikke brydd seg noe særlig om det!

  SvarSlett
 16. Og en annen ting anonym: Selv om det er naturlig, så er det noe med at jeg skjønner at han har gjort noe for å få tissen hard, og akkurat det forbauser meg litt JA. Sier ikke at det ikke er greit, men at jeg syns det er tidlig. Sier heller ikke noe til han om det, han må få lære og gjøre som han vil. Har tre gutter, så vet nok alt om at tissen blir hard, ikke tro jeg er helt dum og at jeg syns det er en unaturlig ting.

  SvarSlett
 17. Utrolig viktig det du sier om at det er viktig å snakke om slike ting tidlig og når de spør om det. Man skal ikke legge skam over seksualiteten. I familien min var dette noe vi aldri snakket om, slikt var fy fy. Så tror jeg kommer til å gjøre det på en annen måte når jeg selv får barn :)

  SvarSlett
 18. Hehe, syns det var veldig bra svart jeg. Selv om man prøver å tenke på forhånd hva man skal si kan jeg godt tenke meg man blir litt "tatt på senga" ;p

  SvarSlett
 19. Kjempe bra svart:) Selv fikk jeg og mannen vite at babyer kom ut av rumpa av mødrene våres. Ehhh, lite flaut i senere tid! Og han mente fortsatt at babyen kom ut av rumpa når jeg var førstegangsgravid, hahahaha:)

  SvarSlett