mandag 24. september 2012

Forstørret nakkefold.


Etter mange dager med lite matlyst, vond mage og småbekymringer tok det helt av idag.
Jeg har hatt gallesteinsanfall tidligere, og det kan sammenlignes med rier på smerteskalaen.
Kjente kraftige murringer i magen på morgenen idag, men gikk på skolen i god tro om at det skulle gå over. Utover dagen blir smerten skarpere, mer intens og konstant. Blir selvfølgelig veldig bekymret, og prøver å komme gjennom hos fastlegen. Det er jo som vanlig helt umulig, så da bestemte jeg meg for å ringe volvat. Får avtale til ultralyd en time senere (jeg kan ikke få sagt nok hvor takknemlig jeg er for at vi har private alternativer fremfor det offentlige!) og kommer meg ned dit. Det var så intenst at jeg gikk og brakk meg hver gang det kom en kraftig bølge. Gjorde vondt å bevege seg, og jeg tenkte at nå går det galt.

Kommer inn til legen, som er samme fantastiske dama jeg hadde sist.
Har aldri opplevd at en lege har fått meg til og føle meg så komfortabel i en stressa og sårbar situasjon før, så det var godt og trygt og få komme inn dit.
Et par minutter senere ser jeg en liten sprellebaby, med armer og ben som går til alle kanter, i tillegg til det bittelille hjertet som slår perfekt.
Legen dulter borti flere ganger underveis, for å få babyen til og snu seg så hun får sett den i profil.
Plutselig begynner hun og sjekke veldig grundig, og jeg ser at hun får en bekymret mine.
Så kommer beskjeden.

"Jeg ser at babyen har en unormalt stor nakkefold, det er såpass over normalen at jeg vil sende deg videre til utredning på rikshospitalet"

Så dagen har gått til googling, telefoner og bekymringer.
Det kan være en indikasjon på kromosonfeil, alvorlig hjertesykdom og sjeldne sykdommer.
Det skremmer vettet av meg. For det første fordi jeg selvfølgelig ønsker at barnet vårt er friskt, både for dets egen del, og vår del, men også fordi jeg er redd for at det skal være noe så galt at vi mister det.

Så nå er det bare vente på time til undersøkelse.
Forbereder meg på fostervannsprøve og prøver å tenke positivt.
Er dessverre så alt for vant til at ting går dårlig, og da er det ikke alltid like lett og tenke at "det skjer ikke meg".

Jeg orker ikke bære på dette i hemmelighet, det er for stort for det. For tungt.
Kanskje det er noen av dere som har erfaringer med dette, som kan gi meg noen råd.
Forhåpentligvis kan jeg snart skrive at alt er fint, og at vi venter et helt friskt barn.
Jeg ber og håper at det blir utfallet for alle parters skyld.

Kan hvertfall si at uansett om det er friskt eller ei, så vil jeg ikke avbryte svangerskapet.
Dette får vi til, det finnes alltid løsninger.
Så dere trenger ikke spekulere i det, abort blir det ikke uansett.

Skriver mer når jeg orker eller føler for det, nå skal jeg synke godt ned under dyna!

33 kommentarer:

 1. Magefølelsen på oss mødre stemmer stort sett alltid, på godt å vondt! Fostervannsprøve er svæært ubehagelig, men ikke vondt synes jeg.. Følte også at jeg " lakk" fostervann fra der ho stakk hull, og var øm rundt stikkestedet i flere dager! Men de på Rikshospitalet er fantastisk dyktige så dere blir sendt til de beste, og seter alltid betryggende å vite! Krysser fingre og tær for dere! :)

  SvarSlett
 2. Ønsker deg masse lykke til :-) du fikser dette !

  SvarSlett
 3. Flotte Linn! Veldig leit å høre at du går gjennom en periode med usikkerhet. Krysser fingrene for at dere får svart snart og at fosteret er friskt.

  SvarSlett
 4. Først og fremst ønsker jeg å gratulere deg med sv.skapet. Jeg så nå at du venter nr 2.
  Jeg forstår at dette kan være utrolig vondt. spessielt å vente! det er nok det værste. Jeg håper alt går fint. Å uansett så vil dere klare dere bra! så god innstilling av deg som sier at dette klarer dere. Det er rette innstillingen. :)

  SvarSlett
 5. Uff, ikke moro å få en sånn beskjed! Stesøsteren min fikk høre det samme for et par år siden, men ut kom et helt friskt barn! Krysser fingrene for at det er tilfelle hos deg også! :)

  SvarSlett
 6. Krysser fingrene for at alt står bra til! Du klarer dette også! Stor klem :)

  SvarSlett
 7. Håper inderlig det lille barnet deres er friskt og har det bra! Sender varme tanker til dere alle <3 Du er flink Linn, og du har mye å være stolt over. Håper ikke du skal få oppleve enda flere tunge og såre ting nå.

  SvarSlett
 8. Krysser fingrene for at alt er bra. Og hvis ikke, så er jeg helt sikker på at dere takler det fint likevel. Som du sier, det finnes alltid løsninger <3

  SvarSlett
 9. Krysser fingrene for dere!

  SvarSlett
 10. <3 Tenker masse på deg vennen. Du er sterk <3

  SvarSlett
 11. Off, så trist Linn... Jeg sitter her gravid selv i uke 11 og har omtrent ikke ofret en tanke på at barnet kan ha sykdommer, og egentlig bare antar at barnet mitt er frisk som "alle" andres barn... Har en ultralyd time hos fastlegen neste uke, så får jeg nok vite mer. Håper dette ordner seg for deg og at du får gode nyheter om babyen deres.

  SvarSlett
 12. sender deg(dere) så mange varme klemmer jeg bare klarer!

  SvarSlett
 13. Uff så trist :( Du må være klar over at vi har ganske flinke leger og ikke minst barneleger ! jeg krysser fingrene for deg, jeg veit hvor tongt dette er der jeg selv havnet på sykehuset med premeture rier allerede i uke 22 og har tilbringt mitt svangerskap på sykehuse med undersøkelser og medisiner. Jeg måtte forberede meg på det verste. Heldigvis gikk det bra. Du må bare se på Malin og korr utrulig sterk jentunge du har nå. Den lille i magen din er nok like sterk skal du se, heilt utrulig hva de klarer de små! Jeg krysser fingrene for deg at alt er bra og det ikke er værre enn som så og om det viser seg at det skal være nå så er du den rette jenta til og takle det! Håper det står bra til og prøv å slappe av og tenke posetivt og du har mange rundt deg ! Ikke bli lei deg før du trenger det, da blir svangerskapet veldig tøft og aldri hør på EN lege og ET syn. Den feilen har jeg gjort og det gjorde meg kjempe stressa og lei meg og hadde egentlig ingenting og bekymre meg over.. Lykke til<3

  SvarSlett
 14. Søskenbarnet mitt fikk den samme beskjeden, av henne ble det tatt en blodprøve? Duotest? Litt usikker, men fikk beskjed til slutt om at det var 1-2% sjangse for at det skulke være noe galt, fødte en frisk og fin baby:)
  Tror man automatisk tenker negativt for å stålsette seg for hva som kommer, jeg har vært på 5 ultralyder dette svangerskapet, gruer meg til alle. Fordi om alt ser fint ut så er jeg fortsatt spent på om alt er i orden når hun kommer ut. Krysser fingrer og tær for dere, håper alt er helt fint med lille:)

  SvarSlett
 15. Så trist å lese! Håper virkelig alt står bra til! Mange gode klemmer til dere<3 masse lykke til <3<3 dette går bra!

  SvarSlett
 16. Kjære Malin:) leser ofte bloggen din, men kommenterer dessverre aldri. Det får jeg Endre på nå! Bekymringen for å ikke få ett friskt barn, har vel alle vi mødre kjent på en eller annen gang, men den vil selvfølgelig være ekstra sterk i den situasjonen du er nå. Tenkte bare å fortelle at en venninne av meg fikk samme beskjed, og har nå en frisk og fin gutt på ett halvt år:) det blir nok også tilfelle for dere, men om utfallet skulle bli ett barn med spesiellebehov er tanken min at det er e grunn til at dette barnet kom akkurat til dere! Vet lite om din samboer, men det lyser av deg at duer sterkere og tøffere enn du tror, du har en bunnløs og ubetinget kjærlighet for Malin, og nok også det ufødte barnet! Er ikke i tvil om at du vil bli den perfekte mamma for barnet, om det er friskt eller ikke! Lykke til, krysser fingrene for at alt er vel! Go klem fra ei anna mamma

  SvarSlett
 17. Tenker på dere og krysser fingrene :-)
  Klem

  SvarSlett
 18. Tenker på dere og krysser fingrene:-)
  Klem

  SvarSlett
 19. Sender masse varme tanker og krysser fingre og tær for deg!
  Klem fra tobarnsmamma i Oslo som pleier å lese bloggen din :)

  SvarSlett
 20. Lykke til håper virkelig det kommer til å gå bra med den lille i magen!! Jeg skal be for deg

  SvarSlett
 21. Mange varme tanker sendes til deg og dine Linn. <3 Kan ikke se for meg følelsen dere sitter med nå.. Håper ikke ventetiden blir for tung, og at gode nyheter venter. Uansett hva er du en av de sterkeste jeg vet om! Mange gode klemmer :) Thale

  SvarSlett
 22. :( Håper så inderlig at fosteret ditt er friskt!! Krysser alt jeg har :)
  Du er sterk <3

  SvarSlett
 23. Skjønner godt at dette var en tung, skummel nyhet. Tenker på dere, og krysser fingrene for at den lille er frisk ♥

  SvarSlett
 24. Det er naturlig at man begynner å tenke og forberede seg på "det verste" i en sånn situasjon, men som oftest er dette unødvendig. Lettere sagt enn gjort, å unngå det, men. Et vennepar av meg fikk samme beskjeden, ble kjempestressa og googlet i hytt og gevær. Dette er jo også en naturlig reaksjon, men vil fraråde ALLE å lese lommelegen, wikipedia og lignende i slike situasjoner. Dette er jo rene skremselspropagandaen og veldig ofte feilinformasjon! Sønnen til venneparet er i skjønneste orden og den blideste gutten jeg noensinne har møtt ;-) Senk skuldrene, ta i mot oppfølgingen du får og nyt svangerskapet istedetfor å gå rundt å være bekymra. Dette går helt sikkert bra! :-)

  SvarSlett
 25. <3<3<3 klem frå Linda!

  SvarSlett
 26. Jeg får så vondt av deg. Vi er jo ca like langt på vei, og jeg kjenner angsten biter seg fast nok en gang, slik den har gjort flere ganger dette svangerskapet.

  Jeg håper sånn at dere får raskt time, og at dere får gode nyheter og at alt ser bra ut med lille i magen.

  Masse masse gode klemmer til deg.

  SvarSlett
 27. det må være den verste beskjeden man kan få!! husker da jeg gikk gravid med jenta mi på snart 3 så var jeg så innmari bekjymra hele tiden, hver gang jeg følte noe var galt så nølte jeg ikke med å stikke på akutten for å ta en sjekk!! og jeg angrer ikke!!!! en gang for mye er bedre en gang for lite! de forbanna legene i norge er så trege og burde med en gang sjekke og ta ultralyd men med slik så må man igjennom fast legen osv! det blir dumt av meg å si: ikke stress alt skal gå bra! men det beste jeg kan si er : lykke til! håper alt skal gå bra, det beste man kan få er et friskt barn men husk å kunne bli gravid er et stort mirakel! vi er heldige som få oppleve å få barn vi. uansett lykke masse til! må gud passe på deg og din lille bab i magen! hilsen linda:D

  SvarSlett
 28. Linn! Det er så urettferdig at alt skjer med deg! Jeg vet dette kanskje ikke hjelper stort, men jeg krysser fingrene mine for dere, og alt ordner seg nok!

  SvarSlett
 29. Krysser fingrene for deg. Dette kommer til å gå så bra, er sikkert bare litt overbekymring : )

  SvarSlett
 30. Dette var leit å høre. Jeg har lest bloggen din siden Malin var i magen. Jeg håper virkelig at det ordner seg, at nakkefolden bare har "løpt fra" resten av utviklingen og at det vil stabilisere seg. Veldig, veldig tøft av deg at det å avbryte svangerskapet ikke er et alternativ for dere. Det står mye respekt av det!
  Klem fra veterinærstudent Unni

  SvarSlett
 31. Krysser fingrene for at du får time raskt, og at du får en god nyhet <3

  SvarSlett
 32. Håper det ikke er noe galt, men forstår godt at tankene og bekymringene kommer når man får slike beskjeder. Krysser fingrene for dere for at fosteret du bærer på er friskt og raskt.

  SvarSlett