tirsdag 5. mars 2013

Babyprodukter

.. Til sart barnehud!

Det finnes en jungel av stelleprodukter der ute, man finner produkter på butikken, apoteket, helsekosten og over alt på nett.

Man tenker gjerne at alt som selges på butikk og apotek er trygt, bra og når det attpåtil er slengt på "anbefales av norges astma og allergiforening" eller en lege man aldri har hørt om, så går man jo utifra at det er det.

Dessverre, så er det ikke alltid sånn.
Eller, det kommer jo litt an på om man velger å gå litt mer i dybden, på hva produktene egentlig inneholder, og hva dette faktisk gjør med huden.
En av de mest brukte ingrediensene i leppepomade, kremer og oljer, er mineralolje.
Kjært barn har mange navn, så mineralolje går under blant annet disse;
Mineral Oil
Paraffin Oil
Paraffinum Liquidum
Parafin
Petrolatum
Petroleum
Vaselin

Så hva er egentlig mineralolje, og hvorfor brukes det i så mye?
Mineralolje er utvunnet fra råolje/petroleum.
Oljen er nøye renset, og er uten lukt og farge.
Den er billig å lage, og den reagerer ikke med andre stoffer.
Det er ingen aktiv pleiende effekt ved bruk av mineralolje, den legger seg som en hinne over huden og gir en illusjon av at "problemet" er fikset. Tørr hud kjennes myk, og man sitter igjen med inntrykket av at kremen er ekstremt effektiv. Det er dessverre ikke slik, da den ikke egentlig pleier, og samtidig hindrer andre aktive ingredienser å trekke ned i huden slik at den kan bli reparert på ordentlig, og ikke bare dekke over den tørre eller ødelagte huden. Kortvarig virkning, så man blir på sikt avhengig av å tilføre produktene jevnlig, for å beholde effekten.
For oss voksne kan mineraloljen føre til uren hud, fordi den kan tette til talgkanalene og dermed øke sjansene for at man får kviser.

Det er sikkert mange som føler seg "avhengig" av lypsyl, og jevnlig må tilføre dette for å beholde fukten i leppene. Det kommer av mineraloljen, leppene blir ikke fuktet problemet blir bare tildekket slik at man har myke fine lepper mens man bruker produktene, og tørre lepper som gjerne flasser når man slutter. Går man over til produkter som inneholder ingredienser som faktisk virker pleiende, og da også reparerer på ordentlig, fremfor å dekke over - så blir man kvitt problemet.
Jeg bruker burt`s bees beeswax leppepomade, og trenger sjeldent å bruke leppepomade hver dag.
Kun ved behov, og gjerne når jeg er ute i kaldt vær, som naturlig nok tørker ut både lepper og hud.

Det er mange fordeler ved å være litt opplyst om hva produktene vi bruker på oss selv og barna faktisk inneholder, være litt kritisk og sette seg inn i hva de forskjellige ingrediensene faktisk gjør med huden vår. Jeg har som tommelfingerregel at jeg styrer unna produkter som inneholder et hav av forskjellige ingredienser, og holder meg til de merkene jeg vet at ikke inneholder dårlige ting, og som jeg har erfart at faktisk reparerer huden på ordentlig.
Det finnes mange flere ingredienser jeg kunne skrevet om, men nå tok jeg en av dem jeg synes er den verste, og en av de mest brukte. En annen versting er Sodium, laureth sulfate. (SLS)
Google litt, les og gjør deg opp egne meninger rundt hva du synes er okei å bruke på barnehud, som er så sart og i utgangspunktet perfekt. Hvorfor kludre det til med produkter produsert av produsenter som legger mer i markedsføring, enn i at produktene skal være så gode som de lover?

Nei liste:
Libero, Natusan, Sebamed, Neutral, Dr.Greve Pharma, Dermica, A-derma, Bepanthen, Silulen, Inotyol, A-creme. Kunne fortsatt ganske lenge, men jeg tror jeg dekket de vanligste her!

Ja liste:
Burt's bees, Weleda, Earth friendly baby, Dr.bronner's, organic babies, lykkelig som liten, Badger og urte-haven. Det er det som har vært mest brukt hos oss.

Hvor får man så tak i disse produktene, og er det mye dyrere?
Det er kanskje litt dyrere i innkjøp noen av dem, men til gjengjeld trengs det mindre og de aller fleste vil merke stor forskjell, fordi huden faktisk repareres ordentlig fremfor den kunstige hinnen.
Da vil man også sjeldnere ha behov for å smøre, og mange vil oppleve at det ikke trengs i det hele tatt. Malin smørte jeg knapt når hun var liten, hun har alltid hatt perfekt, myk deilig hud.
Nå har hun perioder med tørrere hud pga vinteren, og av og til sår rundt munnen, det kommer av kombinasjonen av slikking rundt munnen, og kaldt vær.
Da smøres hun jevnlig en periode, med rask bedring.

Trykker du på linkene på Ja-listen, kommer du til nettsiden som selger produktene.
Det finnes mange, det er bare å google og sammenligne priser.
I tillegg finnes Weleda, Earth friendly baby og badger på mange helsekostbutikker.
Lindex selger litt Burt's bees, bla leppepomadene (kjøpte til 29kr stk der, superbillig!)
Er det noe dere lurer på, så spør gjerne i kommentarfeltet - så svarer jeg så godt jeg kan :-)

42 kommentarer:

 1. Hva bruker du som krem på Malin? Både i ansiktet og resten av kroppen? Har en liten gutt med atopisk eksem og leter alltid etter en enda bedre krem...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hun bruker de produktene som er på det øverste bildet :-)
   Hvis gutten din har atopisk eksem, ville jeg brukt olje fremfor såpe i badevannet, og helst ikke dusjet/badet oftere enn maks annehver dag. Heller vasket over med en klut med litt god olje. F.eks earth friendly baby sin massasjeolje (som kan brukes til alt).
   Vet mange sverger til A-derma når de sliter med eksem, men anbefaler på det sterkeste å gå over til noe uten mineralolje slik at huden får en sjanse til å repareres ordentlig.
   Av krem ville jeg brukt denne:
   http://www.urte-haven.com/BABY_cream_110_ml/p914184_4081653.aspx
   Håper han blir bedre, er ikke noe greit med eksem!

   Slett
  2. Bader ikke så ofte lengre nei og med olje... Og sjekka kremene våres i dag og den ene var faktisk med mineralolje... Så da prøver vi noe nytt! Ingenting er som gode produkter til barn..

   Slett
 2. Så flott et innlegg! Jeg er også fan av burt`s bees :)

  SvarSlett
 3. Hei.
  Hvilke produkter er det du kommer til å bruke på babyen som kommer??

  SvarSlett
  Svar
  1. Det på øverste bildet, pluss Efb sin olje og våtservietter når vi er ute.
   Ellers går det i alle tingene på Ja-listen, bestiller litt i ny og ne, så vi bruker nok litt forskjellig :-)

   Slett
 4. Ååhh, TUSEN TAKK for et knallbra innlegg! Dette kunne virkelig ikke ha passet meg bedre =) Igjen; tusen takk!

  ♥ Lizbethosnes.com - Mitt liv som gravid - og ellers litt utenom det vanlige.

  SvarSlett
 5. Wow! Tusen takk for et godt skrevet innlegg med mye god informasjon. Nå lærte jeg noe nytt :) Jeg prøver å være skeptisk til hva jeg smører på huden til Leo, og bruker egentlig veldig lite produkter. Bare krem når det trengs, og ingen form for såpe. Men helt ærlig har jeg ikke satt meg helt ordentlig inn i det. Nå skal alle produktene jeg har ut, og jeg skal gå til innkjøp av nye! Babyhud er jo som du sier perfekt, og det er jo ingen grunn til å kludre med det :)

  SvarSlett
 6. Elsker at du blogger så mye for tiden! Utrolig gøy!! :D håper virkelig dette fortsetter fremover, elsker å følge deg og familien din!! :)

  SvarSlett
 7. Jeg lurer på om du har en god ansiktskrem og anbefale? Til meg selv altså;) bruker bodylotion fra lush og den er vel bra for huden:)? Jeg liker den hvertfall;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kommer litt an på hvem av dem, jeg bruker en ansiktsrens fra lush som er helt fantastisk, men flere av såpene og de andre produktene inneholder ingredienser jeg styrer unna. Mens noe igjen er helt bra ingrediensmessig, så der må man lese bak hvert enkelt produkt, og gooogle :-)
   Det gjør jeg med alt jeg kjøper, er ikke alt som er "naturlig" eller bra selv om det utgir seg for å være det på emballasjen.

   Slett
  2. Og Burt's bees har en kjempegod ansiktskrem for voksne, og en hel hudpleieserie beregnet på voksen hud :-)

   Slett
  3. Har man litt høyere budsjett, så anbefaler jeg å sjekke ut produktene til dr.hauschka :-)

   Slett
  4. Takk for svar :) Nå kom jeg faktisk på at jeg har brukt den ansiktskremer fra burt´s bees og den var jo god, så kanjse jeg kjøper den igjen :)

   Slett
 8. Hva med babyline ? Hørt den skal være veldig bra for ungene,.

  SvarSlett
 9. Hvordan er holdbarheten på Burt's Bees produktene? :-) Venter baby i sommer, men kunne godt tenkt meg å handle litt i godtida, og lurer også på om de varer en stundt etter at de er åpnet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tja, 6 mnd ca (av egen erfaring, gjelder spesielt såpen, kremene har jeg vel hatt i opptil ett år uten problem). Men det går jo fint an å kjøpe inn, og la være å åpne de - da holder dem seg jo like fint :-)

   Slett
 10. Er enig med deg i at det er viktig å beskytte sart barnehud :) man skal være litt OBS på det som står med liten skrift på produktene...

  Jeg har ikke barn, men tenker over dette når jeg kjøper produkter til meg selv:
  *Produktene skal ikke være testet på dyr.
  *Produktene kan gjerne inneholde én eller flere ingredienser produsert gjennom solidarisk handel. Betaler heller en femtilapp ekstra for en krem som jeg vet er helt eller delvis rettferdig produsert, og ikke testet på dyr :)
  *Prøver å bruke mest mulig parabenfrie produkter. Og innimellom også økologiske :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen av produktene over er testet på dyr, og flere av dem er fairtrade :-)

   Slett
 11. Jeg føler meg litt "lurt" når det gjelder Burt's Bees. Brukte Body Lotion fra dem på min eldste datter, og den inneholder jo PARFYME! Og DET er jo ikke bra :/ Nå bruker jeg Libero på henne, og får vondt i meg nå når jeg ser at den står på nei-lista...hun har veldig sensitiv hud, og jeg sverger ikke lengre til naturprodukter siden dem inneholder så mye parfum/fragrance. Hva tenker du om det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ordet «parfum» i ingredienslisten viser til naturlig duft fra planter og urter, ikke kunstig parfyme. Alle produktene er allergitestet. De naturlige ingrediensene som geraniol og limonene er duftingredienser i essensielle naturlige planteoljer som sitrus, rose o.l Linalool er en komponent i flere planteoljer som appelsin, lavendel og rose. Limonene og linalool er ikke hudallergener i sin rene form, men når den blir oksydert, kan det forårsake allergier eller sensitivitet ved høye doser.For å få et bedre bilde av hvor mye et produkt inneholder av hver ingrediens, så kan man se på rekkefølgen de står. 1. ingrediensen er det mest av, og siste er det minst av.

   Burt's bees har luktfrie produkter også, men om datteren din har veldig sensitiv hud - ville jeg nok valgt enten urte-haven eller lykkelig som liten.

   Slett
 12. Den Body-Creamen inneholder alkohol, er det bra?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke vanlig alkohol det er snakk om, det er cetearyl alcohol som er et bindingsmiddel for å unngå at ingrediensene skiller seg (olje og vann er f.eks noe som vil skille seg, om ikke man tilsetter noe som gjør at disse to kan blandes sammen, altså noe som fungerer som et bindingsmiddel noe Cetearyl alcohol gjør). Helt ufarlig, det er til og med godkjent i matproduksjon av FDA (food and drugs administration) og du kan lese mer om det her: http://www.cosmeticsinfo.org/ingredient_details.php?ingredient_id=481

   Alle ingredienser har kjemiske navn, som kan høres litt skumlere ut enn de er, derfor det er lurt å google om det er noe man er usikker på :-)

   Slett
 13. Ups, jeg har visst en jobb foran meg nå. Vi bruker sebamed og dr greve til sønnen vår, jeg trodde det var "godkjent". Har du lyst til å fortelle litt om hvilke produkter du bruker til deg selv også? Såper, kremer, evt shampo/balsam..?

  SvarSlett
 14. Har brukt neutral våtservietter på dattera mi..trudde det var bra, men tydligvis ikkje..
  Ho har atopisk eksem, å der har hudlegene sagt vi skal bruke aderma.. vanskelig å vite kva man egentlig skal gjør når legene anbefaler der. Har prøvd lykkelig som liten produktene, de funker bra :) men har alikavel smurt med locobase og aderma som legene har sagt..

  SvarSlett
 15. De selger burts produktene på boots apoteker :)

  SvarSlett
 16. Hei! Hvilken solkrem bruker du på Malin og på babyen?

  SvarSlett
 17. Er supert at du legger ut en slik liste så man vet hva slags produkter man bør styre unna, jeg har jo alltid pleid å tenke at det man får på apoteket må jo være helt trygt siden det selges der. Veldig fint å få en forklaring på hva slags ingredienser det er som er dårlige også :) Man vil jo gjerne ha det aller beste og tryggeste til barna sine.
  Man får også Burt's Bees til en lavere pris på den amerikanske nettsiden iherb.com :) Her har du lotionen til bare ca 45 kr http://iherb.com/p/42029?rcode=kuz042
  De har også mange av Weleda sine produkter der, bla oljen til ca 72 kr http://iherb.com/p/18779?rcode=kuz042

  SvarSlett
 18. ER noe av dette reklame?/sponset/ delvis sponset/ tidl. Sponset?

  Ellers tusen takk for gode tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Alle produktene har jeg tidligere fått sponset, og så senere kjøpt selv når jeg har gått tom (alle produktene på bildet er kjøpt i London, dvs ikke sponset).

   Slett
 19. Er ikke alt av Libero produktene som er så aller verst. Babyoljen deres har f.eks 3 ingredienser: rapsolje, vegetabilsk olje og E-vitamin.
  De har også en krem som heter Cream til tørr hud som heller ikke er så ille. Gikk gjennom hele innholdsfortegnelsen og googlet hver eneste ingrediens i den kremen, og det var en ingrediens som det kom opp relativt dårlig omtale om. Men der stod det også at "om du finner denne ingrediensen i et produkt som ellers har gode ingredienser, så ikke avskriv produktet. Finner du derimot denne ingrediensen sammen med en rekke andre dårlige ingredienser så kan du avskrive produktet." Dette var visst en erstatter for parabener. Så akkurat i forhold til Libero så tror jeg ikke en bør avskrive hele serien sånn uten videre, en må heller sjekke ut hva de forskjellige tingene inneholder. Dette gjelder jo også andre serier, har f.eks funnet en god økologisk såpe uten SLS men i samme merket er det flust av andre produkter med SLS... :S

  SvarSlett
 20. Jeg har kjøpt inn mamma og babyserien i Burt´s Bees :) Får den ganske rimlig via jobben.
  Kjempegode produkter! :)
  Det er så viktig å fokusere på å ha gode produkter, man vil jo ikke at barna skal få allergier osv.

  Hvilke produkter av de to andre seriene ser du på som et must?

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt!

   Det må være weather protection kremen til weleda om det er snakk om større barn, og oljen til earth friendly baby/ såpene deres (de lukter såå godt!)
   Man trenger jo egentlig ikke så mange produkter, eneste man egentlig trenger er jo en krem for sår stump, såpe og olje :-) Bruker man olje hver gang man bader trenger man sjeldent krem til resten av kroppen. Malin smørte jeg så og si aldri som baby :-)

   Slett
 21. Ånei, i dag har jeg brukt nesten 500 kr på Burt's bees produkter til jenta mi som har problemhud, og så ser jeg nå at du da ikke anbefaler den serien. Typisk meg å være så uheldig :p

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan godt være at det fungerer like bra, men det hadde ikke vært førstevalget. Kan godt være det fungerer kjempefint for jenta di, så jeg ville ikke tatt det som et dårlig kjøp før jeg hadde prøvd :-)

   Slett
 22. Ble litt forvirret jeg :) Har alltid brukt netural på sønnen min, hvorfor havnet det på nei-listen? Ser den anbefales av grønn hverdag, mens blant annet Wendela er på nei-listen pga allergifremkallende stoffer.

  SvarSlett
 23. Hei. Hvorfor sier dere nei til neutral produker til baby og annet? Hvilket vaskepulver bruker dere? Sverger selv til neutral og har brukt det i mange år. Er allergiker og astmatiker. Cecilie :)

  SvarSlett
 24. Hei :) Er green people på "ja" listen ?:)

  SvarSlett
 25. Bare et tips jeg handler burts bees på apoteket. Hender de har tilbud der :) troooor det er boots apotek.

  SvarSlett
 26. Jeg tror ikke folk bør henge seg så mye opp i produktene på "Ja-" og "nei-listene", tror det er viktigere å styre unna ingrediensene som Linn skriver om. Om en styrer unna alt av parabener, mineralolje og sulfater samtidig som en prøver å holde seg til økologiske produkter så er nok mye gjort :)
  Jeg vil også tipse om iHerb.com hvor en kan kjøpe mange av de produktene/seriene som Linn tipser om til en mye billigere penge enn det en får i Norske butikker :D
  Ved førstegangsregistrering kan en bruke denne koden: QUV572 og få 10$ avslag på ordrer som er over 40$, eller 5$ avslag på ordrer som er under 40$. Jeg bestilte Weledas zinksalve i går og betalte f.eks 60kr i stedet for 100kr som jeg har sett den til i butikken her :D

  SvarSlett
 27. Jeg lurer på hvorfor weleda ikke gir meg produktene jeg har bestilt og betalt? Har du erfaring med at det er lang leveringstid? Jeg bestilte nemlig tre produkter av weleda merket samme dag som du la ut dette innlegget, men jeg har verken fått mail fra de eller produktene... :-/

  SvarSlett